Σωκράτης Μάλαμας: "Νομικίστικα τα κόλπα της ΑΕΠΙ"

Ο καλλιτέχνης πληρώνει για να πει τα δικά του τραγούδια>>, απόσπασμα από συνέντευξη του Σωκράτη Μάλαμα για την ιστοσελίδα http://www.paratiritis-news.gr

ΠτΘ: Η «Πριγκηπέσσα» που έχει τραγουδηθεί από τόσους πολλούς πιστεύετε ότι έχει κουραστεί; Aκούσαμε το τραγούδι σαν ζεϊμπέκικο αλλά εξελίχθηκε σε τσιφτετέλι. Δεν σας ενοχλεί αυτό;
Σ.Μ.:
 Κατά κάποιον τρόπο έχει κουραστεί. Όταν επέλθει ο κορεσμός, τα πράγματα αποσύρονται και μπορεί να επανέλθουν μπορεί και όχι. Δεν με ενοχλεί καθόλου, εξάλλου έχω πει πολλές φορές πως από τη στιγμή που θα δημοσιοποιηθεί ένα τραγούδι ανήκει πλέον σε όλους ο δημιουργός δεν έχει καμιά δουλειά με το τραγούδι. Αυτά τα απαγορευτικά και οι πικρίες, γιατί να είναι η μοίρα του τραγουδιού αυτή είναι σαχλαμάρες, παιδιάστικα πράγματα. Δεν έχουμε δικαίωμα επί των τραγουδιών. Υπάρχουν βέβαια εταιρίες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, αυτά όμως είναι καινούρια κόλπα, νομικίστικα, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Έχουν βέβαια σχέση με την τσέπη διαφόρων και με τη δική μου βέβαια. Σήμερα θα έρθει η ΑΕΠΙ να πάρει λεφτά από μένα, γιατί παίζω τα τραγούδια μου.

ΠτΘ: Πώς συμβαίνει αυτό;
Σ.Μ.: 
Είναι ένα φαιδρό πράγμα που κοστίζει πολύ, αλλά η νομική επιστήμη και η κουλτούρα των θεσμών αυτού του είδους, μας έχει δέσει χειροπόδαρα και δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε.

ΠτΘ: Ομολογώ ότι δεν ήξερα ότι ο καλλιτέχνης πληρώνει για να πει τα δικά του τραγούδια…
Σ.Μ.:
 Βεβαίως η ΑΕΠΙ παίρνει ένα 7% επί των εισιτηρίων και μου επιστρέφεται δήθεν ένα ποσό, δεν ξέρω πόσο, είναι αδιαφανή πράγματα αυτά.

ολόκληρη η συνέντευξη του Σωκράτη Μάλαμα εδώ:
http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=153742&categoryid=10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τσ...η