ΑΕΠΙ, Συμφωνία με το Youtube

Κυκλοφορεί εδώ και καιρό η είδηση ότι η ΑΕΠΙ έχει προχωρήσει σε συμφωνία με το Youtube. Συγκεκριμένα γράφει η εφημερίδα "Το Βήμα" (link):
Μια συμφωνία που αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στη μουσική βιομηχανία και όχι μόνο, στη χώρα μας, βρίσκεται σε ισχύ εδώ και λίγο καιρό. Η Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) συμφώνησε με την Google στο θέμα της καταβολής δικαιωμάτων προς τους δημιουργούς μέλη της (συνθέτες και στιχουργούς) για όσα τραγούδια προβάλλονται στο YouTube, το οποίο ως γνωστόν από το 2006 ανήκει στην Google.
Σε επικοινωνία του «Βήματος» με εκπροσώπους των δύο εταιρειών εκείνοι επιβεβαίωσαν την ύπαρξή της, χωρίς όμως να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Πιθανότατα, πάντως θα ακολουθηθούν οι κανόνες που ισχύουν σε αντίστοιχες συμφωνίες της Google με εταιρείες που διαχειρίζονται τα διαδικτυακά πνευματικά δικαιώματα σε χώρες του εξωτερικού.
Υπάρχουν παλιότερες καταγγελίες ότι η ΑΕΠΙ ζητούσε χρήματα από ιστότοπους για links προς το youtube, κάποιες της έχουμε δημοσιεύσει και εδώ (link) βλέπε και υπόθεση livemoviews.gr (link)

Aυτό σημαίνει ότι η ΑΕΠΙ δεν έχει πλέων κανένα δικαίωμα να ζητάει χρήματα για video που έχουν ενσωματωθεί σε σελίδες ιστοσελίδων και blogs με κώδικα embed από το youtube, μίας και καλύπτετε πλέων από τη συμφωνία της με το Youtube (Θυγατρική της Google).

LINKS

Αλλαγές στο νόμο για την ΑΕΠΙ εισηγήθηκε στην ΠΕΔ ο αντιδήμαρχος Ευρώτα!


Ομόφωνα αποδεκτή έγινε η εισήγηση του Αντιδημάρχου του δήμου Ευρώτα Ηλ. Παναγιωτακάκου, κατά τη χθεσινή Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Πελοποννήσου, αναφορικά με το θέμα: «Ρυθμίσεις / αλλαγή του Ν. 2121/93 για την Α.Ε.Π.Ι. – Δραστική μείωση του τέλους της Α.Ε.Π.Ι. προς τα καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος».

Επιγραμματικά, ο κ. Παναγιωτακάκος εισηγήθηκε:

Την επανεξέταση του Ν. 2121/ 1993.

Τη δραστική μείωση του τέλους της Α.Ε.Π.Ι., προς τα καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος, από 30- 60% και απαλλαγή του τρόπου υπολογισμού των.

Την πλήρη και οριστική απαλλαγή του τέλους από τα καταστήματα που διαθέτουν μόνο τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Τη θεσμική κατοχύρωση ποσοστού επί των εισπραχθέντων του τέλους Α.Ε.Π.Ι. προς τους Ο.Τ.Α.

Αποφασίσθηκε από κοινού το ζήτημα να συζητηθεί και κατά την προσεχή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, έτσι ώστε να τεθεί υπό ένα ενιαίο πλαίσιο αντιμετώπισης, με τελικό στόχο την προώθηση και διαπραγμάτευσή του με την Κυβέρνηση.

filiatranet.blogspot.gr
Τσ...η