77 βουλευτές για τα προβλήματα που δημιουργεί η ΑΕΠΙ

Αναδημοσίευση από cna.gr

Εντείνεται η προσπάθεια που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη για το θέμα της ΑΕΠΙ και τα προβλήματα που προκαλούνται στους επαγγελματίες από τη λειτουργία της.
Ο κ. Αυγενάκης είναι εκείνος που είχε και την πρωτοβουλία να κινητοποιήσει συνολικά βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που υπογράφουν την ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, με την οποία ζητούν νομοθετική πρωτοβουλία για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, το οποίο θα προστατεύει τόσο τους χρήστες, όσο και τους πνευματικούς δημιουργούς από καταχρηστικές συμπεριφορές των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης.
Αναλυτικά στο κείμενο της ερώτησης περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων τα εξής:
«Το ζήτημα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια την επικαιρότητα και ιδιαίτερα από την πλευρά των χρηστών οι οποίοι διαμαρτύρονται για καταχρηστικές συμπεριφορές σε βάρος τους, ζητώντας επανειλημμένως να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων.
Γίνεται απολύτως σαφές ότι πρέπει να υπάρχουν εταιρείες για την προστασία και είσπραξη πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, που θα λειτουργούν κάτω από νέο, σύγχρονο και δίκαιο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων των δημιουργών, με «λογικές» αμοιβές, οι οποίες θα προκύπτουν από τη διαπραγμάτευση με τους αντίστοιχους επαγγελματίες, βασισμένες στη χρήση μουσικής και εναρμονισμένες στις σημερινές συνθήκες της αγοράς.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή «Επιτροπή Ανταγωνισμού» εξετάζει καταγγελία 120 σελίδων (αριθμεί συνολικά πάνω από 1.000 σελίδες μαζί με τα συνοδευτικά αποδεικτικά έγγραφα), που κατατέθηκε από την ΕΝΙΡΣ, άλλους φορείς και βουλευτές, στην οποία περιγράφεται με κάθε αναγκαία λεπτομέρεια η εξωφρενική κατάσταση την οποία η Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε. έχει δημιουργήσει σε βάρος των ιδιοκτητών των επαρχιακών ραδιοσταθμών, και με την οποία, όπως τονίζεται, η Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε. καταγγέλλεται ως ο «μεγαλύτερος στη χώρα ιδιωτικός μηχανισμός καταπίεσης και στυγνής εκμετάλλευσης άλλων ιδιωτών».
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός αν προτίθεται να προβεί άμεσα σε νομοθετική πρωτοβουλία για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, προστατεύοντας τόσο τους χρήστες, όσο και τους πνευματικούς δημιουργούς από καταχρηστικές συμπεριφορές των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και ποια η θέση της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τσ...η